Nahaufnahme Rindermaul

goveda

Rezultati testiranja: RUMIVITAL poboljšava probavljivost travne silaže bogate sirovom vlakninom

Kühe am Trog
© Countrypixel - stock.adobe.com
Osnova za uspješnu hranidbu mliječnih goveda je krma, a različiti vremenski uvjeti i vrijeme košnje mogu imati veliki utjecaj na probavljivost te krme. ISF Schaumann Istraživanje ispitalo je utjecaj inovativne SCHAUMANN djelatne tvari RUMIVITAL na probavljivost NDF-a i dokazalo značajno povećanje probavljivosti travne silaže bogate sirovom vlakninom pod utjecajem RUMIVITAL-a.
Ovisno o vremenskim uvjetima i vremenu spremanja, u žetvenom usjevu možda je već došlo do nepoželjnog povećanja teško probavljivih komponenti stanične stijenke kao što su strukturni ugljikohidrati lignin i celuloza u stijenkama biljnih stanica. Tada je već pao udio vrijednog sadržaja stanica (prikaz 1).

Bolja fermentacija buraga dovodi do većeg energetskog prinosa krmiva

Za hranidbu taj utjecaj je sljedeći tj. mikrobi buraga trebaju više vremena za razgradnju staničnih stijenki sa znatno višim razinama NDF i ADF. Zbog toga se smanjuje probavljivost silaže, a time i energetski prinos iz krme. Kompleks djelatnih tvari RUMIVITAL tome se suprotstavlja stimulirajući razgradnju komponenti vlaknine i tako pozitivno djeluje na bakterije buraga i fermentaciju u buragu.

Istraživanje: inkubirane su travne silaže različite kvalitete

ISF Schaumann Istraživanje je ispitalo učinak RUMIVITAL-a na NDF-probavljivost travne silaže nakon 30 sati. U tu svrhu, dvije travne silaže različite kvalitete inkubirane su sa i bez Rumivital-a, a probavljivost NDF-a je uspoređena nakon 30 sati (vidi prikaz 2).
Kao rezultat istraživanja, uzorci silaže tretirani Rumivital-om pokazali su značajno poboljšanu probavljivost sirove vlaknine. Brojke jasno pokazuju da se NDF-probavljivost silaže bogate sirovim vlaknima može povećati do 6%. (vidi prikaz 3)

Utjecaj poboljšane probave vlaknine na ekonomiju

U ispitivanju se kao rezultat poboljšane probave vlaknine (NDF-probavljivost) pokazuje veći unos suhe tvari a time i povećan unos energije, što se u literaturi već opisuje kao okidač za veću mliječnost. Na primjer, povećanje probavljivosti NDF-a od 1% može dovesti do povećanja unosa ST od 0,17 kg, prinos mlijeka se povećava za 0,23 kg ili 0,25 kg 4% ECM tj. energetski korigiranog mlijeka (izvor: Oba i Allen, 1999.).

Zaključak: uz RUMIVITAL se mogu osigurati visoki prinosi mlijeka

RUMIVITAL dokazano povećava probavljivost komponenti stanične stijenke, iskoristivost cjelokupne organske mase, energetsku vrijednost ukupnog obroka i učinkovitost krmne smjese. Ovo stvara osnovu za visok unos hrane i  za burag i troškove povoljnije korištenje koncentrirane hrane  i uštedu troškova, kao i osiguranje visokih prinosa mlijeka .

povezani članci

RUMIVITAL
© SCHAUMANN
Saznajte više

RUMIVITAL optimira fermentaciju u buragu

RUMIVITAL je inovativan proizvod fermentacije koji povećava pretvorbu hranjivih sastojaka u buragu. Ta djelatna tvar posebno potiče razgradnju biljnih vlakana i frakcija škroba, što dovodi do boljeg iskorištavanja hrane.

krave na hranidbenom stolu
Saznajte više

RUMIVITAL®i - veća proizvodnja iz Vaše hrane

RUMIVITAL®i se uvjerljivo dokazuje kada se koristi u djelomičnom TMR-u s NFC vrijednostima u graničnom rasponu, što je dodatno otežano smjesama za balans. Ali RUMIVITAL®i također može dokazati svoju učinkovitost u cjelovitim TMR obrocima s visokim NFC vrijednostima.

Bullen am Trog
© PRILL Mediendesign - stock.adobe.com
Saznajte više

Ispitivanje: RUMIVITAL®b osigurava optimiziranu konverziju hrane u tovu bikova

Djelatna tvar RUMIVITAL®b povećava učinkovitost probave škroba, posebice u obrocima i krmnim smjesama s visokim postotkom lako probavljivih ugljikohidrata. Novi rezultati ISF-a i primjena u praksi pokazuju poboljšanu konverziju hrane.

krave jedu na hranidbenom stolu
© Countrypixel - stock.adobe.com
Saznajte više

Rezultati testiranja: RUMIVITAL poboljšava probavljivost travne silaže bogate sirovom vlakninom

Inovativna djelatna tvar RUMIVITAL povećava probavljivost travne silaže bogate sirovom vlakninom i pomaže u iskorištenju punog potencijala krme. ISF Schaumann Istraživanje je to i dokazalo u najnovijem ispitivanju.