Silažni biološki dodatak bonsilage FIT M smanjuje rizik od naknadnog zagrijavanja u kukuruznoj silaži pomicanjem uzorka kiselina vrenja prema više octene kiseline i manje mliječne kiseline uz istovremeno stvaranje propilen glikola. Dodatni udio propilen glikola i stvorene octene kiseline podržavaju kondiciju tj. fitnes krava i smanjuju bolesti povezane s hranidbom kao što su acidoza i ketoza.
Kako bonsilage FIT M spriječava naknadno zagrijavanje i kvarenje?
Interakcija bakterija mliječne kiseline (LAB) sadržanih u bonsilage FIT M posebno kontrolira stvaranje kiselina vrenja i učinkovito potiskuje kvasce i plijesni (vidi prikaz 1). Važno je takvo djelovanje budući da je kontaminacija kvascima i sa plijesni na biljkama kukuruza značajno porasla posljednjih godina. Bez potrebne inhibicije octenom kiselinom povećava se rizik od naknadnog zagrijavanja (vidi prikaz 2), npr. unosom kisika tijekom izuzimanja silažne mase.
prijevod prikaza 1:
sadržaj u % od ST
mliječna kiselina octena kiselina propilen glikol
kontrola bonsilage FIT M
Slide 1 of 2
prikaz 1: kiseline vrenja i propilen glikol u kukuruznoj silaži sa bonsilage FIT M
prikaz 3: naknadno zagrijavanje košta puno novaca
Kako dodatak za siliranje može osigurati bolju kondiciju krave?
prikaz 3: jedna bočica bonsilage FIT M proizvede 400 kg propilen glikola
U prosjeku se proizvede do 400 kg propilen glikola po korištenoj bočici bonsilage FIT M (prikaz 3). Time se značajno rasterećuje energetski metabolizam životinja i poboljšava, između ostalog, indeks osjemenjavanja i interval teljenja. Dodatni udio propilen glikola i stvorene octene kiseline podržavaju kondiciju krava i smanjuju bolesti povezane sa hranidbom kao što su acidoza i ketoza.
Isplati li se korištenje bonsilage FIT M?
Gubici energije i dodatna nabava hranjivih tvari, zbog gubitaka kroz nekontrolirani rast kvasca i plijesni u kukuruznoj silaži, mogu brzo iznositi više od 100 eura/ha požnjevene površine silažnog kukuruza. Rezultirajući gubici poskupljuju proizvodnju silaže za 4-6 € po toni kukuruzne silaže. Osim toga, kupnja stočne hrane zbog zagrijavanja opterećuje bilancu protoka materijala na farmi i povećava CO2 otisak.
Što čini bonsilage FIT M tako posebnim?
Korišteni soj bakterija mliječne kiseline vrste Lactobacillus buchneri 1k2075 (broj EU odobrenja za dodatke za silažu) vrlo je učinkovit u pretvaranju mliječne kiseline u octenu kiselinu i propilen glikol. Ovaj soj je isključivo sadržan u bonsilage proizvodima.